Orzeszki
Składniki
- 4 szklanki mąki
- 1 szt margaryny
- 0.5 szklanki cukru pudru
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
- 0.5 łyżeczki sody
- 1 g soli
- 1 szt masła
- 0.5 szklanki mleko
- 1.5 szklanki cukru
- 2 łyżki kakao
- 0.5 opakowania mleka w proszku
- 1 szt jajka do ciasta
Przygotowanie:
Krok 1
Mąkę przesiać,dodać margarynę i chwilę siekać nożem.Dodać pozostałe składniki : kwaśną śmietanę,jajko,cukier puder,sodę i sól i zagnieść gładkie ciasto.Z ciasta formować kuleczki wielkości orzecha laskowego,wkładać do foremki,dobrze ją ścisnąć i piec na gazie łupinki ok.5 minut z każdej strony.
Krok 2
Foremkę tzw.patelnię do orzechów dobrze jest lekko przesmarować olejem,a szczególnie gdy używamy ją po raz pierwszy.
Krok 3
Upieczone łupinki pozostawiamy do ostudzenia.
Krok 4
Masa do wypełnienia orzechów.
Krok 5
Masło,1/2 szklanki mleka,1,5 szklanki cukru i 2 łyzki kakao - włożyć do garnka ,zagotować i ostudzić.
Krok 6
Do wystudzonej masy dodawac stopniowo mleko w proszku ciągle ucierając ,najlepiej w makutrze by nie było grudek.Na koniec możemy dodac kilka kropli ulubionego aromatu .
Krok 7
Tak przygotowana masą nadziewamy połówki skorupek i sklejamy je po dwie,tworząc orzeszki.