Pączkowe muffinki
Składniki
ciasto
- 250 g mąki pszennej
- 0.5 szklanki cukru
- 180 ml maślanki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 80 ml oleju
- 1 jajko
dodatkowo
- 4 łyżki roztopionego masła
- 100 g brązowego cukru
- konfitura z róży
Przygotowanie:
Krok 1
W jednej miseczce połączyć składniki suche. W drugiej - mokre. Następnie do suchych dodać mokre i dokładnie wymieszać. Do papilotek, lub bezpośrednio do foremki, wyłożyć po jednej łyżce ciasta. Następnie układać na nim po jednej łyżeczce konfitury, na nią kolejną łyżkę ciasta.
Krok 2
Muffinki piec w 180ºC przez ok. 30 minut na złoty kolor. Wyjąć z piekarnika lekko przestudzić. Jeszcze ciepłe babeczki maczać w maśle i obtaczać w brązowym cukrze.
Smacznego! :)