Mini pavlove z pistacjami
Składniki
beza
- 180 g cukru
- 3 białka
- 1 łyżeczka białego octu winnego
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
krem
- 250 g serka mascarpone
- 200 ml kremówki 36%
- 100 g białej czekolady
- odrobina zielonego barwnika (opcjonalnie)
- pistacje
Przygotowanie:
Krok 1
Białka ubić na sztywno, pod koniec stopniowo dodawać cukier. Kiedy masa będzie gładka i sztywna, dodać mąkę ziemniaczaną oraz ocet winny. Miksować jeszcze przez kilka minut. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładać masę bezową tworząc pośrodku wgłębienia. Piec w 180ºC przez 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120ºC i suszyć przez 1,5 godziny. Studzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
Krok 2
Kremówkę umieścić w rondlu i podgrzewać na małym ogniu do wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać czekoladę połamaną na cząstki i odstawić na 3 minuty. Następnie wymieszać na gładką masę. Mascarpone utrzeć z cukrem, dodać masę z czekoladą i dokładnie połączyć. Krem wyłożyć na bezy. Całość dekorować posiekanymi pistacjami.
Smacznego! :)