Zdrowe ciasteczka owsiane z rodzynkami.
Składniki
- 2 szklanki mąka pszenna pełnoziarnista
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia Galeo
- 1 łyżeczka soda oczyszczona Galeo
- 1 soli
- 3 szklanki płatki owsiane górskie
- 1 szklanka rodzynki
- 2 szt jajka
- 200 g masło lub olej kokosowy
- 1 opakowanie cukier wanilinowy Galeo
- 1 szklanka cukier trzcinowy
- 1 łyżeczka cynamon Galeo
Przygotowanie:
Krok 1
Miękkie masło (lub olej kokosowy) utrzeć z cukrem trzcinowym, cukrem wanilinowym i jajkami przez około 5 minut. W misce wymieszać mąkę pszenną pełnoziarnistą wraz z solą, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i cynamonem. Sypkie składniki dodać cały czas mieszając do utartego masła (lub oleju) z jajkami. Na koniec do ciasta dodać płatki owsiane i rodzynki. Całość wymieszać. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i lekko spłaszczać kładąc na blachę do pieczenia. Ciasteczka owsiane piec przez 13-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C, aż nabiorą lekko złotej barwy.