Rurki z kremem kawowym
Składniki
ciasto
- 160 g mąki
- 40 g masła
- 40 ml kwaśnej śmietany
krem
- 250 ml kremówki 36%
- 100 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżeczka likieru kawowego
- 1 roztrzepane jajko
Przygotowanie:
Krok 1
Przygotować ciasto: składniki umieścić w naczyniu i wyrobić na gładkie, jednolite ciasto. Całość zawinąć w folię i schłodzić w zamrażarce przez 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować na bardzo cienki prostokąt i wycinać z niego długie paski o szerokości ok. 2 cm. Metalowe foremki do rurek posmarować cienką warstwą masła. Paski ciasta nawijać na foremki zaczynając od węższej strony w kierunku szerszej. Rurki nawinięte na blaszki posmarować cienko roztrzepanym jajkiem i obtaczać w brązowym cukrze. Blachę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i ustawić (pionowo) na niej foremki z ciastem. Piec w 200ºC przez 20 minut. Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić i przy pomocy noża wyjąć z ciasta foremki zahaczając o wystającą blaszkę wewnątrz metalowej rurki. Ciastka wystudzić.
Krok 2
Wykonać krem: kawę rozpuścić w 1 łyżce ciepłej wody, wystudzić. Kremówkę ubić na sztywno, odstawić. Mascarpone utrzeć z cukrem, dodać ubitą śmietanę i połączyć. Na koniec wlać wystudzoną kawę oraz likier kawowy. Całość dokładnie wymieszać. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dowolną końcówką i napełniać nim rurki.
Smacznego! :)