Piernikowa chatka
Składniki
- 3 łyżki miodu
- 5 łyżek miękkiego masła
- 0.5 szklanki cukru pudru
- 1 szt jajo
- 2.5 szt mąki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 opakowanie przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka kakao
- kilka szt pokruszonych landrynek
- 1 szt białko jaja
- 200 g cukru pudru do lukru
Przygotowanie:
Krok 1
Z podanych składników zagnieść ciasto i włożyć na pół godziny do zamrażalnika.
Krok 2
Wykroić ściany chatki wg własnego szablonu, w miejsca wyciętych okienek wsypać landrynki i piec do 10 min. na 180 stopni.
Krok 3
Wystudzone elementy dekorujemy lukrem(Białko miksujemy chwilę dodając cukier)
Krok 4
ściany sklejamy karmelem.
opcjonalnie: z gwiazdek możemy zrobić choinkę.