pieczone oponki ze słonym karmelem
Składniki
ciasto
- 270 g mąki
- 60 ml oleju
- 100 g cukru
- 0.5 łyżeczki soli
- 0.5 łyżeczki sody
- 160 g jogurtu naturalnego
- 2 szt jajka
polewa
- 140 g cukru
- 40 g masła
- 60 g miodu
- 100 ml kremówki 36%
- sól według uznania (dodałem 4 duże szczypty)
Przygotowanie:
Krok 1
Do miski przesiać mąkę z proszkiem oraz solą. W misie miksera utrzeć jajka z cukrem na jasną, puszystą masę. Cały czas miksując wlewać olej, a następnie jogurt. Kiedy masa dobrze się połączy dodać przesianą mąkę. Mieszać jeszcze przez chwilę do połączenia składników. Gotowe ciasto przełożyć do formy do pączków i piec w 190°C przez ok. 15-20 minut na złoty kolor. Wyjąć i odstawić do wystudzenia. W tym czasie przygotować słony karmel.
Krok 2
Miód, cukier oraz masło umieścić w rondlu i podgrzewać do rozpuszczenia składników. Kiedy mieszanka zacznie wrzeć, gotować jeszcze przez ok. 5 minut. Następnie zdjąć rondel z palnika, ostrożnie dodać kremówkę i dokładnie wymieszać. Masę pozostawić do całkowitego wystudzenia. Wystudzone pączki maczać w słonym karmelu i podawać.