Ciasteczka owsiane z czekoladą
Składniki
- 1,5 szklanek mąki
- 3 szklanki błyskawicznych płatków owsianych
- 10 dkg gorzkiej czekolady
- 2 łyżki masła
- 1/2 szklanek oleju
- 1,5 szklanek cukru
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- aromat waniliowy
- szczypta soli
Przygotowanie:
Krok 1
Roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej.Masło, cukier, cukier waniliowy ucieramy z żółtkami. Dodajemy olej a następnie wystudzoną czekoladę i aromat waniliowy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Następnie dodajemy płatki owsiane.Wszystko systematycznie mieszając. Ubijamy pianę z białek i dodajemy do masy czekoladowo-owsianej. Delikatnie mieszamy. Na wyłażoną blachę pergaminem wykładamy porcje ciasta. Około łyżeczki w odstępach 5 cm. Pieczemy w 180 stopniach przez 15-20 minut.