Profiterole z kremem i czekoladą
Składniki
ciasto
- 250 ml wody
- 150 g mąki
- 100 g masła
- 3 jajka
- 1 łyżka cukru
nadzienie
- 200 g serka mascarpone
- 200 ml śmietanki 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- 60 g czekolady mlecznej
Przygotowanie:
Krok 1
Wodę, masło oraz cukier umieścić w rondlu i zagotować. Zmniejszyć ogień, dodać mąkę i łyżką energicznie mieszać, aż składniki dobrze się połączą. Ciasto powinno odchodzić od ścianek garnka. Zdjąć z palnika i odstawić do całkowitego wystudzenia. Zimne ciasto przełożyć do misy miksera i mieszać, wbijając kolejno po jednym jajku. Masa powinna być gładka i jednolita. Blachę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Gotowe ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z dowolną tylką, lub przy pomocy łyżki wykładać niewielkie kulki w dużych odstępach. Piec w 200ºC przez 25 minut. W trakcie pieczenia i studzenia nie otwierać drzwiczek. Pozostawić na kilka godzin do całkowitego wystudzenia w piekarniku.
Krok 2
Kremówkę ubić na sztywno, dodać serek mascarpone i dokładnie połączyć. Na koniec dodać cukier puder. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką do nadziewania i napełniać nim ciastka (od spodu).
Krok 3
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić i maczać w niej profiterole.