Rogaliki świętokrzyskie

Dodany przez: Wędrówki po kuchni (więcej moich przepisów)

Jest w moim domu taki stary zeszyt w którym jeszcze przed wyfrunięciem z gniazda notowałam przepisy z zeszytu mojej mamy. Przy wielu z nich na marginesie pojawiała się notatka: Mama. Krótka informacja o tym, że przepis pochodził od mamy, czyli od mojej babci. Z pokolenia na pokolenie, z rąk do rąk, z zeszytu do zeszytu . Mam sentyment do tych przepisów. Przywołują niezwykle silne olfaktoryczne wspomnienia i dlatego lubię do nich powracać. Jednym z takich przepisów jest przepis na krucho - drożdżowe rogaliki świętokrzyskie. Małe, kruche, delikatne i pyszne rogaliki przeważnie nadziane były domowymi powidłami. Posypane koniecznie grubym cukrem, smakowały zawsze wyjątkowo. Zapraszam Was na degustację.
Obejrzane: 366
Porcje: 40
Przygotowanie: 60 min
Trudność:

Składniki

  • 500 g mąki
  • 200 g masła
  • 50 g drożdży
  • 6 łyżek mleka
  • 2 jajka (lub 1 jajko i 60 ml śmietany 18%)
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • Dodatkowo:
  • powidła śliwkowe *
  • cukier rafinada
  • 1 jajko

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajka, posiekane masło i cukier wanilinowy. W kubeczku podgrzewamy delikatnie mleko, dodajemy cukier i pokruszone drożdże. Mieszamy do połączenia się składników i odstawiamy na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Zaczyn drożdżowy dodajemy do pozostałych składników i wyrabiamy gładkie ciasto.
Z ciasta wałkujemy koła o średnicy 28 cm i grubości 1/2 cm. Koła dzielimy na 8 równych trójkątów. Na podstawę każdego trójkąta wykładamy niewielką ilość powideł i zwijamy w rogalik zaczynając od podstawy trójkąta. Tak przygotowane rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy rogalik smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy grubym cukrem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy około 15-20 minut. Studzimy na kratce.
* można użyć dowolnej marmolady lub gęstego dżemu

Notes

Rogaliki możemy przygotować również w wersji wytrawnej, dodając do ciasta odrobinę soli i ulubiony farsz.

http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/rogaliki-swietokrzyskie/

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×