Rogaliki świętokrzyskie
Składniki
- 500 g mąki
- 200 g masła
- 50 g drożdży
- 6 łyżek mleka
- 2 jajka (lub 1 jajko i 60 ml śmietany 18%)
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- Dodatkowo:
- powidła śliwkowe *
- cukier rafinada
- 1 jajko
Przygotowanie:
Krok 1
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajka, posiekane masło i cukier wanilinowy. W kubeczku podgrzewamy delikatnie mleko, dodajemy cukier i pokruszone drożdże. Mieszamy do połączenia się składników i odstawiamy na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Zaczyn drożdżowy dodajemy do pozostałych składników i wyrabiamy gładkie ciasto.
Z ciasta wałkujemy koła o średnicy 28 cm i grubości 1/2 cm. Koła dzielimy na 8 równych trójkątów. Na podstawę każdego trójkąta wykładamy niewielką ilość powideł i zwijamy w rogalik zaczynając od podstawy trójkąta. Tak przygotowane rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy rogalik smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy grubym cukrem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy około 15-20 minut. Studzimy na kratce.
* można użyć dowolnej marmolady lub gęstego dżemu
Notes
Rogaliki możemy przygotować również w wersji wytrawnej, dodając do ciasta odrobinę soli i ulubiony farsz.
http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/rogaliki-swietokrzyskie/