Walentynkowe oponki, ale nie na brzuchu:)
Składniki
Ciasto
- 250 g białego sera białego do sernika(zmielony)
- 250 g mąki pszennej
- 3 szt żółtka
- 50 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżka spirytusu/ wódki/ rumu
- 4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 1 L oleju do pieczenia
Lukier
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka śmietany 30 %
- 0.25 łyżeczki barwnika spożywczego czerwonego
Przygotowanie:
Krok 1
Zaczynamy od przygotowania ciasta: do sporej miski wsypujemy mąkę i dodajemy wszystkie składniki ciasta i wyrabiamy ręką na elastyczną masę.
Krok 2
Urywamy po kawałku ciasta i wałkujemy na ok 1,5 cm i wykrawamy najpierw kółeczko dużą szklanką a w środku serduszko foremką do ciastek.
Krok 3
W sporym garnku rozgrzewamy olej do ok. 180 stopni. Czy jest gorący można sprawdzić wrzucając odrobinkę ciasta, jak się spieni wokół tego kawałka olej i ciasto wypłynie to jest gorący olej. Zmniejszamy wtedy palnik i wrzucamy oponki na raty i smażymy na złoty kolor, obracając oponki. Wyjmujemy łyżką cedzakową i odkładamy na papierowy ręcznik by oddały tłuszcz.
Krok 4
Jak już wszystkie oponki upieczemy to niech sobie stygną i przygotowujemy lukier.
Lukier najlepiej robić w miseczce szerszej niż kółka oponek-do miseczki wsypujemy cukier pudrem dolewamy sok z cytryny i śmietanę i dokładnie mieszamy na świecący, biały lukier, dodajemy barwnik,mieszamy i uzyskujemy czerwony lukier. Oponki maczamy w lukrze z obu stron i odkładamy by zastygł, można posypać posypką czekoladową.