Ciastka czekoladowe z różowym pieprzem
Składniki
- 300 g mąki pszennej
- 200 g ciemnego cukru muscovado
- 100 g drobnego cukru do wypieków
- 175 g masła
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 łyżeczki ziaren różowego pieprzu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
Przygotowanie:
Krok 1
W dużej misce mieszamy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao sól oraz pokruszone w moździerzu ziarenka pieprzu. Do drugiej miski przekładamy miękkie masło, dodajemy oba rodzaje cukru i ubijamy, aż masa będzie jasna. Nie przerywając ucierania dodajemy jajko, żółtko i ekstrakt z wanilii. Mieszamy do połączenia się składników. Teraz powoli dodajemy suche składniki i miksujemy do połączenia się składników. Masa będzie dość zwarta i gęsta.
Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając duże odstępy. Ciastka podczas pieczenia dość mocno rozpływają się na boki. Pieczemy w temperaturze 170'C przez około 15 - 20 minut. Czas pieczenia zależy oczywiście od wielkości ciastek. Brzegi powinny się lekko zrumienić, a środek wciąż powinien być miękki. Upieczone ciastka studzimy na kratce. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.
http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/czekoladowe-ciastka-z-rozowym-pieprzem/