Babeczki orzechowe
Składniki
Ciasto:
- 75 g mąki
- 75 g masła
- 50 g cukru pudru
- jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
- 100 ml kremówki
- 200 g mascarpone
- 4 łyżki masła orzechowego
- 2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Krok 1
Masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Wbić jajko, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i miksować przez kilka minut do połączenia składników. Gotowe ciasto nakładać do papilotek (po około 1 łyżce do każdej). Babeczki piec w 180 C przez 25-30 minut na złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Krok 2
Kremówkę (36%) ubić na sztywno. Dodać mascarpone, masło orzechowe oraz cukier i dobrze połączyć. Całość wstawić do lodówki na 30 minut. Schłodzony krem przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką 1M Wiltona i dekorować babeczki zaczynając od środka tworząc większe okręgi zbliżając się do brzegów babeczki.