Świąteczne pierniczki
Składniki
- 3 szklanki mąki
- 200 g margaryny
- 2 jajka
- 0.75 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 0.5 łyżeczki imbiru mielonego
- 0.5 łyżeczki anyżu mielonego
- 0.5 łyżeczki soli
- 0.5 łyżeczki milelonych goździków
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Krok 1
Zimną margarynę posiekać nożem. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać sól, miód, cukier oraz przyprawy. Wymieszać. Dodać margarynę oraz jajka. Wyrobić gładkie ciasto. Owinąć w folię aluminiową i włożyć na ok. godz. do lodówki.
Następnie ciasto rozwałkować, foremkami wycinać dowolne kształty ciasteczek. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 8-10min w temp. 175st. Ostudzić.
Pierniczki dowolnie udekorować.
Krok 2
Następnie ciasto rozwałkować, foremkami wycinać dowolne kształty ciasteczek. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 8-10min w temp. 175st. Ostudzić.
Pierniczki dowolnie udekorować.