millefeuille z kremem waniliowym
Składniki
- ok. 300 g ciasta francuskiego
- 500 g śmietany 30%
- 330 ml mleka
- 70 g cukru
- 15 g mąki
- 3 szt żółtka
- 1 łyżeczka esencji wanioiowej
Przygotowanie:
Krok 1
W rondelku umieścić mleko, esencję waniliową oraz kremówkę, dobrze wymieszać i podgrzewać do osiągnięcia 80°C. W tym samym czasie do drugiego rondelka wsypać cukier, dodać żółtka, połączyć dokładnie rózgą, a następnie mąkę ziemniaczaną. Wymieszać. Kiedy mieszanka mleczna osiągnie pożądaną temperaturę, przelać ją do rondla z masą jajeczną i mieszając rózgą, podgrzewać do osiągnięcia 85°C, aż całość zgęstnieje. Otrzymany krem wstawić do zamrażarki aby szybko ostygł. Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką o okrągłym otworze.
Krok 2
Ciasto francuskie podzielić na 12 lub 15 prostokątów o długości ok. 12 cm i szerokości ok. 5-6 cm i ułożyć na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Paski ciasta przykryć drugim arkuszem papieru i ułożyć kolejną blaszkę aby ciasto nie urosło. Całość wstawić do piekarnika i piec ok. 10-12 minut w 200°C. Po tym czasie zdjąć blaszkę oraz górny arkusz papieru, kawałki ciasta oprószyć cukrem pudrem i zapiec do zrumienienia. Gotowe spody wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Schłodzony krem wyszprycować na upieczone spody z ciasta francuskiego tworząc ciastka trójwarstwowe. Wierzch każdego oprószyć cukrem pudrem i udekorować świeżymi owocami.