Azjatyckie pierożki z mięsem
Składniki
- 0.5 szklanki letniej przegotowanej wody
- 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- sól do smkau
- 30 dkg fileta z kurczaka
- 0.5 pęczka kolendry
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka sosu sojowego Kikkomann
- 1 chili
- 1 pęczek szczypioru
Przygotowanie:
Krok 1
Mąkę przesiać, zmieszać ze solą, zrobić dołek i wlać wodę. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Odstawić na 15min. Następnie cienko rozwałkować, wycinać kwadraty ok.6 x 6cm.
Krok 2
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kosteczkę. Dodać posiekaną kolendrę. Czosnek obrać, drobniutko posiekać, dodać do mięsa. Dodać sos sojowy, doprawić chilli. Zmiksować przy pomocy blendera na gładkie puree.
Krok 3
Farsz nakładać na kwadraty, składać rogi do środka, zlepiać jak sakiewkę i obwiązać szczypiorkiem.
Krok 4
Pierożki gotować w osolonej wodzie ok. 5 min od momentu wypłynięcia.