Bataty faszerowane kurczakiem fajitas
Składniki
- 3 średniej wielkości bataty
- 250 g filetów z kurczaka
- 120 g sera cheddar
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula czerwona
- 1 mała papryka czerwona
- 1 mała papryka zielona
- 1 mała papryka żółta
- 1 mała papryczka chili
- ½ szklanki czerwonej fasoli
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- ½ łyżeczki kuminu
- 3-4 łyżki przyprawy fajita
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- ½ limonki
- sól
- świeża kolendra
Przygotowanie:
Krok 1
Bataty dokładnie myjemy, kroimy wzdłuż na pół i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie solimy, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy przez około 40 minut. Po tym czasie sprawdzamy widelcem, czy bataty są dość miękkie i wyjmujemy z piekarnika. Przy pomocy łyżeczki wydrążamy środek batatów, pozostawiając około 1 cm brzegu. Paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w paseczki. Cebulę obieramy i kroimy w większą kostkę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy kurczaka pokrojonego w niewielkie paseczki i podsmażamy. Następnie dodajemy cebulę oraz drobno posiekany czosnek i papryczkę chili razem z pestkami. Mieszamy, doprawiamy do smaku kuminem, słodką papryką i przyprawą do fajity. Na końcu dodajemy fasolę i sok z limonki. Mieszamy, aby składniki się połączyły. Tak przygotowanym nadzieniem faszerujemy każdą połówkę batata. Wierzch posypujemy startym cheddarem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i zapiekamy przez 15 minut. Przed podaniem danie posypujemy świeżą kolendrą.
Notes
Do dania świetnie pasuje guacamole