Bataty faszerowane kurczakiem fajitas

Dodany przez: Wędrówki po kuchni (więcej moich przepisów)

Fajitas to sztandarowe danie kuchni tex-mex, popularne w restauracjach meksykańskich. W restauracji tex-mex zaczęły pojawiać się w USA w latach 70 - tych, a dzisiaj spotkać je można wszędzie. Prócz klasycznych fajitas z wołowiny, w menu znajdziemy fajitas z wieprzowiny oraz z kurczaka. Ja postawiłam dziś na kurczaka. Klasyczne placki tortilla, w które zawija się farsz zamieniłam na bataty. Powstało ciekawe danie, którego zaletą jest nie tylko wygląd, ale i smak.
Obejrzane: 174
Porcje: 3
Przygotowanie: 60 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 3 średniej wielkości bataty
  • 250 g filetów z kurczaka
  • 120 g sera cheddar
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula czerwona
  • 1 mała papryka czerwona
  • 1 mała papryka zielona
  • 1 mała papryka żółta
  • 1 mała papryczka chili
  • ½ szklanki czerwonej fasoli
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • ½ łyżeczki kuminu
  • 3-4 łyżki przyprawy fajita
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ limonki
  • sól
  • świeża kolendra

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Bataty dokładnie myjemy, kroimy wzdłuż na pół i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie solimy, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy przez około 40 minut. Po tym czasie sprawdzamy widelcem, czy bataty są dość miękkie i wyjmujemy z piekarnika. Przy pomocy łyżeczki wydrążamy środek batatów, pozostawiając około 1 cm brzegu. Paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w paseczki. Cebulę obieramy i kroimy w większą kostkę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy kurczaka pokrojonego w niewielkie paseczki i podsmażamy. Następnie dodajemy cebulę oraz drobno posiekany czosnek i papryczkę chili razem z pestkami. Mieszamy, doprawiamy do smaku kuminem, słodką papryką i przyprawą do fajity. Na końcu dodajemy fasolę i sok z limonki. Mieszamy, aby składniki się połączyły. Tak przygotowanym nadzieniem faszerujemy każdą połówkę batata. Wierzch posypujemy startym cheddarem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i zapiekamy przez 15 minut. Przed podaniem danie posypujemy świeżą kolendrą.

Notes

Do dania świetnie pasuje guacamole

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×