Karp faszerowany kaszą gryczaną i grzybami
Składniki
- 1.5 kg karpia
- 15 dkg kaszy gryczanej
- 10 dkg suszonych prawdzików
- 2 szt cebule
- 2 łyżki masła
- 2 żółtka
- 130 ml śmietany
- 1 soli
- 1 pieprzu
- 4 łyżki bulionu.
Przygotowanie:
Krok 1
1.Grzyby umyć, namoczyć, ugotować, pokroić w paski.
Krok 2
2.Karpia obrać, nie odcinając głowy i natrzeć solą.
Krok 3
3.Kaszę zalać szklanką wrzątku, dodać sól, łyżkę masła i ugotować.
Krok 4
4.Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na maśle, dodać grzyby i całość podsmażyć
Krok 5
5.Wymieszać z kaszą doprawić solą i pieprzem
Krok 6
6.Gdy farsz przestygnie połączyć go z żółtkami. Doprawionym nadzieniem nafaszerować rybę, zszyć, ułożyć w brytfance.
Krok 7
7.Doprawionym nadzieniem nafaszerować rybę, zszyć, ułożyć w brytfance.
Krok 8
8.Podlać resztą stopionego masła i 2 łyżkami wody
Krok 9
9.Piec 50 minut w temperaturze 180 stopni, podlewać powstałym tłuszczem.
Krok 10
10.Karpia przełożyć na półmisek i polać przygotowanym sosem.
Krok 11
11.Sos z pieczenia połączyć z bulionem, zaprawić 150 ml śmietany i szybko zagotować.