Bezglutenowe kotlety ryżowe ze szpinakiem i amarantusem
Składniki
- 1.5 szklanki ryżu
- pół opakowań mrożonego szpinaku
- dwie garście amarantusa
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka garam masala
- 1 łyżka soli
- 0.5 łyżeczki chili
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- szczypta kurkumy
Przygotowanie:
Krok 1
W garnuszku rozgrzewamy tłuszcz, na który wsypujemy wszystkie przyprawy. Następnie wrzucamy ryż i mieszamy go z tym tłuszczem i przyprawami. Zalewamy wodą i gotujemy, aż zmięknie- może się nawet tyci rozgotować.
Krok 2
Po ugotowaniu ryżu, dodajemy rozmrożony szpinak i amarantus. Czekamy aż troszkę ostygnie.
Do miski (lub do garnuszka w którym gotował się ryż) dodajemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej i mieszamy.
Krok 3
Formujemy kotleciki i kładziemy na lekko skropioną olejem czy oliwą patelnię.