Placki ziemniaczane z łososiem i jogurtem
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 1 średnia cebula
- 1 jajko
- 4 łyżki mąki
- 0.75 łyżeczki soli
- pieprz opcjonalnie
- olej lub oliwa do samżenia
- 1 szklanka jogurtu greckiego
- 20 dkg wędzonego łososia
Przygotowanie:
Krok 1
Ziemiaki i cebulę ścieramy w malakserze na papkę (opcjonalnie tarka ręczna). Do startej masy dodajemy: jajko, mąkę, sól, ewentualnie pieprz.
Krok 2
Placki smażymy na bardzo rozgrzanej patelni. Zdejmujemy placki kiedy po obydwu stronach mają złoty kolor. Najlepiej placki zdejmować na papierowy ręcznik kuchenny, który wchłonie nadmiar tłuszczu ze smażenia.
Krok 3
Przekładmy placki na talerz. W zależności od sposobu podawania jogurt i łosoś mogą usadowić się na plackach lub też obok nich.
Smacznego :)