Ratatouille z soczewicą
Składniki
- pół szklanki czerwonej soczewicy
- 1 czerwona papryka
- 1 średnia cukinia
- 1 mały bakłażan
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka octu winnego (opcjonalnie)
- sól
- pieprz
- olej rzepakowy
Przygotowanie:
Krok 1
Soczewicę płuczemy na sicie, wrzucamy do garnka z wrzącą wodą, gotujemy 10 minut, odcedzamy. Paprykę, bakłażana i cukinię kroimy w kawałki o mniej więcej tej samej wielkości. Na oleju smażymy pokrojoną w kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek, po chwili dodajemy resztę warzyw, smażymy 5 minut. Po tym czasie, dolewamy pomidory z puszki, ocet, doprawiamy oregano, tymiankiem, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Do całości dosypujemy soczewicę i wszystko gotujemy 10 minut.