Bigos świąteczny
Składniki
- 1 kg kiszonej kapusty
- 1/2 kg słodkiej kapusty
- 4 szt ziele angielskie
- 3 liście laurowe
- 3 ziarna czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki (opcjonalnie)
- 1 łyżka przecieru pomidorowego (opcjonalnie)
- 1/2 kg szynki wędzonej gotowanej
- 250 g pieczonego schabu
- 100 g pieczonej kaczki
- 1/2 kg szynki wędzonej pieczonej
- 100 g pieczeni wołowej
- 3 suszone śliwki
- 6 suszonych grzybów
- 1/2 szklanek czerwonego wina wytrawnego
- sól
Przygotowanie:
Krok 1
Słodką kapustę poszatkować (jeżeli planujemy trzydniowy bigos, można ją podzielić i dodawać po trochę każdego dnia). Wrzucić słodką i kiszoną kapustę do garnka. Dodać przyprawy, dolać szklankę wody i gotować aż do zakipienia. Dodać pokrojone drobno mięsa, śliwki, grzyby i wino. Dusić pod przykryciem, co jakiś czas mieszając, aż wszystko będzie miękkie. Do smaku doprawiamy solą, choć może się okazać, że nie jest to konieczne. Dla lubiących ostre potrawy można zamiast słodkiej papryki użyć ostrej i dołożyć więcej pieprzu.
Krok 2
Codziennie trzeba bigos dusić przez około godzinę, mieszając co jakiś czas, żeby się nie przypalił. Najlepszy jest po trzech dniach, choć najczęściej nie można tego sprawdzić, bo już dawno go nie ma;). Tym razem jednak udało mi się zachować tradycyjną, trzydniową procedurę przygotowań.