Gotowane na parze szafranowe rolady z dorsza faszerowane szalotkami i suszonymi pomidorami z sałatką z jarmużu
Składniki
Rolady
- 600 g dorsz - filet
- 6 szt suszony pomidor w oliwie
- 4 szt szalotka pokorojona w pół plasterki
- 2 łyżki masło
- 2 łyżki oliwa z oliwek
- 1 sól morska do smaku
- 1 kilka nitek szafranu
- 1 świeżo mielony pieprz
Sałatka
- 4 garście jarmuż FIT&EASY
- 3 szt jabłko
- 7 łyżek olej z awokado
- 1 łyżka musztarda francuska
- 1 łyżka miód leśno - łąkowy
- 0.5 sok z limonki
- 1 pęczek natka pietruszki
- 2 łyżki świeże listki estragonu
- 1 morska sól
- 1 świeżo mielony kolorowy pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i kładziemy masło. Dorzucamy szalotkę i przesmażamy około 5 minut. Studzimy. Rybę przyprawiamy solą, pieprzem i nitkami szafranu. Dalej nakładamy podsmażone szalotki. Układamy wzdłuż kawałki suszonych pomidorów. Zwijamy niezbyt ciasno rybę w roladę i spinamy wykałaczką. Wkładamy do parowaru i gotujemy na parze 20 minut.
Krok 2
Z liści jarmużu zostawiamy tylko delikatne części – łodygi odrzucamy. W dużym garnku zagotowujemy wodę z garstką soli i 2 łyżeczkami cukru. Do wrzątku wrzucamy jarmuż i parzymy go przez 3 minuty. Wyjmujemy i przelewamy zimną wodą. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Mieszamy w misce jarmuż z jabłkami i posiekaną natką pietruszki. Do shakera wlewamy olej z awokado, dodajemy musztardę, miód, sok z limonki, listki estragonu, sól i pieprz. Zakręcamy i dokładnie mieszamy składniki, by uzyskać sos o konsystencji emulsji. Polewamy nim jarmuż z jabłkami z dodatkiem posiekanej natki pietruszki i delikatnie mieszamy.