Pierogi z burakami i grzybami
Składniki
ciasto
- 300 g maki pszennej
- 1 szt żółtko jajka
- 160 g gorącej wody
- 50 g masła
- 1 soli
farsz
- 3 szt buraków
- 10 szt suszonych grzybów leśnych
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz czarny
Przygotowanie:
Krok 1
Farsz:Buraki szorujemy, osuszamy i zawijamy w folie aluminiową. Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez 1h. Studzimy, obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Grzyby moczymy prze noc małej ilości wody. Gotujemy i drobno siekamy. Łączymy z burakami i łyżka roztopionego masła. Doprawiamy sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Krok 2
Ciasto: Z mąki, żółtka, masła, wody i szczypty soli zagnieść jednolite, elastyczne ciasto. Cieniutko rozwałkować i wykroić koła. Na środek każdego nałożyć łyżeczkę farszu i zlepić. Gotować w osolonym wrzątku kilka minut od wypłynięcia. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić na niej drobno posiekaną cebulkę. Pierogi podawać polane tłuszczem z cebulką.