Ryba w brzoskwiniach
Składniki
- 600 g filetów
- 1 puszka brzoskwiń
- cebula
- 3 łyżki ketchupu pikantnego
- 7 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 szklanka mąki pszennej
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
WYKONANIE:
Filety posól, popieprz i skrop lekko sokiem z cytryny (mrożone wcześniej należy odmrozić i osuszyć papierowym ręcznikiem). Obtocz je dokładnie w mące i usmaż z obu stron na złoty kolor na rozgrzanej oliwie lub oleju (4-5 łyżek). Przełóż rybę na talerz. Na patelnię po rybie dolej jeszcze 1-2 łyżki oleju i wrzuć na nią posiekaną w drobną kostkę cebulę. Podsmaż ją przez 1-2 minuty (uważaj, żeby się nie zrumieniła). Następnie dolej około 0,5 puszki soku z brzoskwiń i zamieszaj. Teraz dodaj do niej odsączone z zalewy i pokrojone w grubą kostkę brzoskwinie. Dołóż ketchup, posól, popieprz, ewentualnie dodaj odrobinę cukru i podsmaż jeszcze całość przez około 4-5 minut. Na talerz wyłóż część sosu z brzoskwiniami, na to wyłóż rybę i polej resztą sosu brzoskwiniowego. Gotowe! Smacznego!