Drobiowe kieszonki nadziewane chorizo i porami
Składniki
- 4 filety z kurczaka
- pieprz czarny i sól
- Nadzienie:
- 100 g chorizo
- 2 średnie pory
- 1 szalotka
- 4 plasterki sera cheddar
- 2-3 łyżki masła
- pieprz biały
- Panierka:
- 1 jajko
- 1/2 szklanki bułki tartej
- Dodatkowo
- oliwa do smażenia
Przygotowanie:
Krok 1
Filety kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przy pomocy ostrego noża nacinamy każdy filet wzdłuż, tak aby powstała kieszonka.
Nadzienie
Pory kroimy w cienkie półplasterki, a chorizo i szalotkę w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy chorizo i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy pory, szalotkę i dalej podsmażamy na małym ogniu do momentu, aż pory zmiękną. Doprawiamy do smaku pieprzem. Soli nie używałam, ponieważ chorizo jest dość intensywne w smaku.
Tak przygotowanym farszem nadziewamy każdy filet kurczaka. Posypujemy świeżo mielonym pieprzem i solą z obu stron. Filety obtaczamy w rozkłóconym jajku. Jajkiem smarujemy również nacięte brzegi i dociskamy, aby się nie otworzyły podczas smażenia. Obtaczamy w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy filety na złoty kolor z obu stron. Tak przygotowane filety pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 200'C. Podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką.