Pierogi ze szpinakiem
Składniki
CIASTO
- 200 g mąki tortowej
- 120 g masła
- 1 łyżka gęstej śmietany
- 2 żółtka
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka curry
- 1 szczypta pieprzu ziołowego
FARSZ
- 1 szklanka szpinaku- brykiet
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka masła
- 1 opakowanie serku feta
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta pieprzu ziołowego
- 1 białko (do posmarowania pierogów)
- 1 garść suszonego koperku
Przygotowanie:
Krok 1
Składniki na ciasto (mąkę, masło, śmietanę, żółtka, sól i - opcjonalnie - przyprawy) zagniatamy dokładnie, aż wyjdzie nam sprężysta, połyskliwa kula. Kulę tę owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na 30 minut (a jeśli nam się spieszy - na kwadrans w zamrażarce).
Krok 2
Czosnek rozdrabniamy i podsmażamy na maśle, dodajemy szpinak i smażymy przez kilka minut (jeśli jest w nim jeszcze woda, czekamy, aż odparuje). Pod koniec dodajemy przyprawy i fetę, mieszamy i zostawiamy na małym ogniu przez 1-2 minuty. Studzimy.
Krok 3
Wyjęte z lodówki ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy na cienki (około 5-7 mm placek) i wykrawamy z niego koła (wielkość zależy od fantazji - ja użyłam szklanki i wyszły mi całkiem zgrabne małe pierożki - w sam raz na 2 kęsy). Na każde koło nakładamy farsz - lepiej mniej, niż więcej, bo mogą być trudności w lepieniu. Łączymy brzegi każdego koła i dociskamy je widelcem (ten wzorek zawsze kojarzy mi się z domem - pierogi z innych miejsc wyglądają zupełnie inaczej...).
Krok 4
Gotowe pierożki układamy na papierze do pieczenia, smarujemy pędzlem zamoczonym w białku i posypujemy delikatnie koperkiem. Pieczemy w 170 stopniach Celsjusza do zrumienienia ciasta.
Pierożki można wcinać bez niczego, można też podawać je z sosem czosnkowym (gotowym lub na bazie jogurtu naturalnego).
Smacznego!