Faszerowane kabaczki i cukinie
Składniki
- 3 kabaczki
- 1 cukinia
- 1 cebula
- 250 g szpinaku
- 120 g pieczarek
- 125 g mozzarelli
- 2 papryczki chipotle w sosie adobo
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka pasty pomidorowej
- 0.33 szklanki kaszy kuskus
Przygotowanie:
Krok 1
Cukinie i kabaczki umyć, osuszyć. Następnie przekroić wzdłuż na pół. Przy pomocy łyżeczki usunąć pestki. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Warzywa ułożyć na blaszce, polać lekko oliwą, posolić i popieprzyć. Wstawić do piekarnika na 15 minut.
Krok 2
Przygotować farsz. Szpinak opłukać, wrzucić do garnka i podgrzewać, aż liście zwiędną. Wrzucić na sitko. Kaszkę kuskus przygotować zgodnie z instrukcją. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę. Smażyć, aż się zeszkli. Dodać pieczarki i smażyć, aż zmiękną. Dodać szpinak i chipotle. Doprawić papryka w płatkach. Dodać czosnek i łyżkę pasty pomidorowej. Smażyć przez 4 - 5 minut. Do farszu dodać kaszę kuskus i dobrze wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem, ewentualnie płatkami papryki.
Krok 3
Nałożyć farsz do podpieczonych kabaczków i cukinii. Na wierzchu rozłożyć mozzarellę.
Polać oliwą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10 - 15 minut, aż warzywa będą gorące a ser się rozpuści. Smacznego!