Chorizo zapiekane z ziemniakami
Składniki
- 1.2 kg ziemniaków
- 700 g chorizo wędzonego pikantnego
- 2 cebule
- oliwa
- do smaku sól
Przygotowanie:
Krok 1
Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w cienkie plasterki. Ugotować al dente w lekko osolonej wodzie.
Krok 2
Chorizo obrać ze skórki, pokroić w plasterki, podsmażyć na 1 łyżce oliwy na złoty kolor. Chorizo zdjąć i na tej samej patelni lekko poddusić cebulę, w razie potrzeby dodać trochę oliwy.
Krok 3
Formę do zapiekania wysmarować oliwą, wyłożyć część ziemniaków, na nich ułożyć cebulę i chorizo, przykryć resztą ziemniaków.
Krok 4
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut.
Ziemniaki powinny lekko się przyrumienić.