Kaczka pieczona
Składniki
- kaczka
- 2 jabłka
- 10 wędzonych śliwek
- 3 gałązki tymianku
- 6 goździków
- folia aluminiowa
Przygotowanie:
Krok 1
Kaczkę dokładnie umyć, osuszyć, oczyścić z pozostałości piór - pęsetą lub szczypcami, opalając nad ogniem. Odciąć końcówki skrzydeł, kuperek – zawsze go odcinam.
Krok 2
Goździki rozgnieść, natrzeć nimi całą kaczkę. Jabłka obrać, pokroić w ósemki, wyjąć gniazda nasienne. Do środka kaczki włożyć gałązki tymianku, jabłka i śliwki bez pestek.
Krok 3
Ułożyć kaczkę na blasze i wstawić do piekarnika nagrzanego do 90 stopni na 3 godziny.
Krok 4
Wyjąć kaczkę. Ustawić ją pionowo – ja wykorzystałam naczynie do pieczenia kurczaka i owinąć ją folią aluminiową.
Krok 5
Zostawić ją tak na pół godziny.
Krok 6
Nagrzać piekarnik do 220 stopni. Zdjąć folię z kaczki i wstawić ją do piekarnika na 20 minut. Można ją ułożyć na ruszcie lub wstawić na naczyniu do pieczenia kurczaka – tylko pamiętajmy o wylaniu tłuszczu, który ściekał z kaczki, bo inaczej nadymimy.... w całym domu.