Gryczana z grzybami
Składniki
- 20 dkg kaszy gryczanej palonej
- 40 dkg świeżych grzybów leśnych np.podgrzybków
- 30 dkg cienkiej kiełbasy
- 15 dkg boczku wędzonego
- 1 cebula
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka soli do smaku
- 1\2 łyżeczek pieprzu czarnego świeżo mielonego
Przygotowanie:
Krok 1
Kaszę ugotować na miękko w osolonym wrzątku (ok.15 minut).Odcedzić.
Krok 2
Grzyby oczyścić,pokroić w ćwierćplasterki lub kostkę.
Krok 3
Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oleju.Dodać pokrojone grzyby i smażyć razem ok.10 minut.
Krok 4
Na oddzielnej patelni wysmażyć pokrojony w kosteczkę boczek wędzony,zmniejszyć gaz i dołożyć pokrojoną w kostkę kiełbasę.Smażyć razem do zrumienienia.
Krok 5
Wymieszać kaszę z grzybami i wędlinami,wymieszać i podawać na gorąco.Udekorować natką pietruszki.