Chrupiące kotleciki curry na patyku
Składniki
- pieprz czarny i sól
Przygotowanie:
Krok 1
Filety z kurczaka myjemy i osuszamy. Następnie mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy żółtko, przeciśnięty przez praskę czosnek, płatki owsiane, bulion oraz natkę pietruszki. Przyprawiamy curry, papryką, solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na pół godziny do lodówki. Płatki kukurydziane rozdrabniamy blenderem.
Mięso dzielimy na około 10 porcji. Każdą formujemy mokrymi dłońmi na podłużny kształt. Otaczamy w płatkach kukurydzianych, wbijamy patyk do szaszłyka i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190'C i pieczemy 15-20 minut. Gorące podajemy z frytkami, ulubionym sosem i surówką.