Tarta szpinakowa
Składniki
Ciasto kruche:
- 1 szklanka mąki krupczatki
- 0.5 szklanki mąki pszennej
- 5 łyżek śmietany kremówki
- 125 g masła
- 0.5 łyżeczki soli
- 1 łyżka przypraw
Nadzienie:
- 1.5 kg świeżego szpinaku
- 3 szt jajka
- 100 g fety
- 1 ząbek czosnku
- 1 szt cebula
Przygotowanie:
Krok 1
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Włożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkować ciasto na blacie posypanym mąką lub między dwoma foliami spożywczymi. Do przygotowanej formy na tartę przenieść ciasto na wałku i wykleić dokładnie formę. Wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika. Piec ok. 15 minut z obciążeniem, czyli fasolkami, a potem 5 minut bez.
W czasie pieczenia ciasta przygotować masę szpinakową. Na patelni na oliwie podsmażyć cebulę z czosnkiem. Odłożyć na talerz.
Szpinak odmrozić i odcisnąć nadmiar wody. Jeśli używacie szpinaku w liściach należy poddusić na patelni pod przykryciem aż zmniejszy objętość o połowę. Odlać nadmiar wody. Do szpinaku dodać podsmażoną cebulę z czosnkiem i ser feta. Dusić całość przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Dodać 3 żółtka, mieszać całość aż do połączenia składników i zgęstnienia. Doprawić pieprzem. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, następnie delikatnie wymieszać ze szpinakiem.
Wyłożyć masę szpinakową na podpieczone ciasto (z wierzchu możemy ozdobić paskami kruchego ciasta) i ponownie wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 st. C (nie otwieramy drzwiczek w trakcie pieczenia!)