Cieciorkowe orkisze
Składniki
Ciasto
- 0.5 kg mąki orkiszowej
- suszona mięta
- ciepła woda
- 1 jajko
Frasz
- 1 szklanka cieciorki
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 1 ziemniak
- 1 cebula
- 125 g sera ricotta
- bazylia
- zioła dalmatyńskie
- czosnek
- 200 g jarmużu
Przygotowanie:
Krok 1
Zagnieść cisto z podanych składników, pamiętając, że sekretem jest letnia woda. Przykryć ściereczką, by nie wyschło i zająć się przygotowywaniem farszu. Uwaga: można pominąć jajko!
Krok 2
Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy. Dzień wcześniej możemy namoczyć cieciorkę i soczewicę (ugotować następnego dnia), ale jeśli jesteśmy wygodniccy, możemy użyć gotowych zapuszkowanych produktów. Połączyć wszystko razem. Zblederować lub zmielić na jednolitą masę. Część cieciorki możemy zostawić w całości. Doprawić ziołami do smaku. Uformowane pierogi wrzucić do osolonej, gotującej się wody.
Krok 3
Jarmuż poddusić z odrobiną soli - nie potrzebuje dodatków. Jest znakomity w smaku sam w sobie. Podawać ciepły z pierogami.