Pieczone calzone z kaszą i kalafiorem
Składniki
CALZONE
- 250 g mąki pszennej
- 250 g mąki żytniej
- 500 ml mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- majeranek
- sól
- pieprz
FARSZ
- 350 g kaszy gryczanej
- 750 g kalafiora
- 300 g twarogu
- 1 szt cebuli
- masło
- cukier
- majeranek
- kminek mielony
- chili mielone
- pieprz
- sól
Przygotowanie:
Krok 1
Kaszę gotuję, zalewając ją wrzątkiem. Solę. Studzę.
Krok 2
Kalafior gotuję w lekko osolonej i osłodzonej wodzie. Odcedzam i studzę.
Krok 3
Mąki przesiewam z proszkiem do pieczenia. Przyprawiam i mieszam do połączenia. Dodaję po trochu mleka i miksuję.
Czynność powtarzam do uzyskania gęstego ciasta, przypominającego drożdżowe.
Odkładam na pół godziny, do odpoczęcia.
Krok 4
Cebulę smażę na rozgrzanym maśle. Posypuję cukrem i karmelizuję. Mieszam dokładnie z kaszą.
Dodaję rozdrobniony twaróg. Mieszam dokładnie.
Kalafior przepuszczam przez prasę do ziemniaków. Łączę z masą kaszową.
Przyprawiam.
Krok 5
Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni Celsjusza.
Krok 6
Ciasto na calzone dzielę na 8 części.
Blat posypuję mąką i każdą część rozwałkowuję na duży placek.
Na środek każdego układam porcję farszu. Formuję pieróg i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Każdy pieróg smaruję lekko oliwą, posypuję chili i kminkiem.
Zapiekam 20-25 minut.
Krok 7
Calzone podaję od razu po wyjęciu z pieca /choć na zimno też są super/.