Łosoś w płatkach migdałów

Dodany przez: Bernadetta Parusińska Ulewicz (więcej moich przepisów)

Łosoś w płatkach migdałów - najlepszy przepis tylko na WrzącaKuchnia.pl.
Obejrzane: 1655
Porcje: 4
Przygotowanie: 90 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 50 dkg łososia
  • 60 dkg ziemniaków
  • 80 ml mleka
  • 30 dkg buraczków czerwonych
  • 5 dkg rukoli
  • 16 dkg płatków migdałowych
  • 4 łyżki orzeszków piniowych
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • 0.33 łyżeczki suszonego imbiru
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • olej rzepakowy

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Buraczki dokładnie myjemy, gotujemy do miękkości. Hartujemy zimną wodą, odcedzamy, obieramy ze skórki. Kroimy w bardzo cienkie talarki (ja do tego celu użyłam obieraczki do warzyw). 2 łyżki oleju rzepakowego mieszamy z octem balsamicznym. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sosem zalewamy plasterki buraczków, dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki na godzinę, aby buraczki ładnie się zamarynowały.

Krok 2

W miseczce mieszamy miód z sosem sojowym, imbirem, sokiem z cytryny i musztardą. Doprawiamy odrobiną pieprzu i soli, dokładnie mieszamy. Marynatą zalewamy filety z łososia, odstawiamy na 30 minut.

Krok 3

Obieramy i dokładnie płuczemy ziemniaki.

6 dag płatków migdałowych prażymy na rumiano na rozgrzanej patelni. Rukolę płuczemy, odsączamy z nadmiaru wody. Wlewamy około 60 ml oleju rzepakowego, dokładnie miksujemy. Pesto doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Ziemniaki gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie.

Krok 4

Łososia odsączamy z marynaty, panierujemy w pozostałych płatkach migdałów. Zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 160-170 stopni. Pod koniec pieczenia możemy rozerwać folię aluminiową, aby ryba zarumieniła się z wierzchu.

Krok 5

Ziemniaki odcedzamy, dodajemy ciepłe mleko i żółtka jaj, ugniatamy dokładnie na puree. Jeśli żółtka jaj nie zabarwią nam wystarczająco ziemniaków, dodajemy szczyptę kurkumy (dosłownie szczyptę, aby nie zmienić smaku puree, a tylko jego kolor).

Krok 6

Na talerze nakładamy carpaccio z buraczka, które posypujemy orzeszkami piniowymi. Z ziemniaków robimy kwiatuszki. Układamy gorącego łososia i talerz przybieramy pesto z rukoli.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×