Pasztet z batata
Składniki
- 1 szt średni batat
- 3 szt marchewki
- 2 szt jajka
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 1 szt większa cebula
- 0.33 szklanki oleju rzepakowego
- 2-3 łyżek otrębów orkiszowych
- sól, pieprz
- kurkuma, papryka ostra i słodka
- ulubione suszone zioła
- olej rzepakowy do podsmażenia cebuli
Przygotowanie:
Krok 1
Do wrzącej, solonej wody wrzuć soczewicę. Gotuj 12-15 minut Ostudź. Obierz marchewki i batata. Następnie zetrzyj je na tarce o grubszych oczkach. Cebulę obierz, posiekaj ją w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Wrzuć cebulę. W trakcie podsmażania przypraw: solą, pieprzem, paprykami i ziołami (tak porządnie). W misce roztrzep jajka, wlej olej. Wymieszaj. Dodawaj kolejno: soczewicę, batata z marchwią i cebulę. Na koniec dodaj otręby orkiszowe. Wszystko razem wymieszaj. Pasztet przełóż do keksówki wyścieloną papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 °C przez 40 minut. Chwilę odczekaj, aż w nim nieco ostygnie.