Pierogi z gęsi z nutą pomarańczy i rozmarynu
Składniki
Farsz:
- 250 g konfitowanej lub pieczonej gęsi
- 1 skórka z jednej pomarańczy
- 2 łyżki cukru
- 20 ml likieru pomarańczowego
- 8 listków rozmarynu
ciasto na pierogi
- 300 ml mąki
- 170 ml ciepłej wody
- 1 łyżka roztopionego masła
- sól
- 2 łyżki oleju do gotowania
- tłuszcz - najlpiej gęsi do smażenia
Przygotowanie:
Krok 1
Ze skórki pomarańczy ściąć białą warstwę, cienko pokroić w paseczki a następnie w kawałki długości około 1 cm. W garnku rozpuścić cukier z 2 łyżkami wody, dodać skórkę i gotować około 10 minut. Wlać likier pomarańczowy i gotować aż płyn odparuje.
Mięso gęsi drobno pokroić. Rozmaryn posiekać. Do posiekanej gęsi dodać rozmaryn oraz skórkę pomarańczową do smaku.
Krok 2
Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać około 160 ml ciepłej wody oraz masło. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło.
Krok 3
Ciasto wałkować, układać na nim porcję farszu, przykrywać ciastem i wycinać pierogi.
Pierogi wkładać do wrzącej osolonej wody z olejem i gotować około 4-5 minut.
Krok 4
Następnie pierogi podsmażyć na złoty kolor z obu stron.