Pierogi z gęsi z nutą pomarańczy i rozmarynu

Dodany przez: królestwo garów (więcej moich przepisów)

Pierogi z gęsi z nutą pomarańczy i rozmarynu
Pierogi z gęsi z nutą pomarańczy i rozmarynu - Ze skórki pomarańczy ściąć białą warstwę, cienko pokroić w paseczki a następnie w kawałki długości około 1 cm. W garnku rozpuścić cukier z 2 łyżkami wody, dodać skórkę i gotować około 10 minut. Wlać likier pomarańczowy i gotować aż płyn odparuje. Mięso gęsi drobno pokroić. Rozmaryn posiekać. Do posiekanej gęsi dodać rozmaryn oraz skórkę pomarańczową do smaku. Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać około 160 ml ciepłej wody oraz masło. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło. Ciasto wałkować, układać na nim porcję farszu, przykrywać ciastem i wycinać pierogi. Pierogi wkładać do wrzącej osolonej wody z olejem i gotować około 4-5 minut. Następnie pierogi podsmażyć na złoty kolor z obu stron.
Obejrzane: 1566
Porcje: 4
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:
Ostrość:

Składniki

Farsz:

  • 250 g konfitowanej lub pieczonej gęsi
  • 1 skórka z jednej pomarańczy
  • 2 łyżki cukru
  • 20 ml likieru pomarańczowego
  • 8 listków rozmarynu

ciasto na pierogi

  • 300 ml mąki
  • 170 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka roztopionego masła
  • sól
  • 2 łyżki oleju do gotowania
  • tłuszcz - najlpiej gęsi do smażenia
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Ze skórki pomarańczy ściąć białą warstwę, cienko pokroić w paseczki a następnie w kawałki długości około 1 cm. W garnku rozpuścić cukier z 2 łyżkami wody, dodać skórkę i gotować około 10 minut. Wlać likier pomarańczowy i gotować aż płyn odparuje.
Mięso gęsi drobno pokroić. Rozmaryn posiekać. Do posiekanej gęsi dodać rozmaryn oraz skórkę pomarańczową do smaku.

Krok 2

Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać około 160 ml ciepłej wody oraz masło. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło.

Krok 3

Ciasto wałkować, układać na nim porcję farszu, przykrywać ciastem i wycinać pierogi.
Pierogi wkładać do wrzącej osolonej wody z olejem i gotować około 4-5 minut.

Krok 4

Następnie pierogi podsmażyć na złoty kolor z obu stron.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×