Zapiekanka z ziemniakami ze szpinakiem i łososiem
Składniki
- 5 większych ziemniaków
- 450 g szpinaku mrożonego
- 200 g wędzonego łososia
- 1 cebula
- 0.5 szklanki czarnych oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 5 łyżeczek tartego parmezanu
- sól, pieprz, mieszanka ziół: rozmaryn, tymianek, papryka słodka, cząber, bazylia, estragon
- 3 łyżki oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Krok 1
Ziemniaki ugotować na pół surowo.
Krok 2
Cebulę zeszklić na oleju, pod koniec dodać drobno pokrojony czosnek. Dodać szpinak doprawić przyprawami, chwilę poddusić.
Krok 3
Oliwki, ziemniaki pokroić w plasterki.
Krok 4
Naczynie żaroodporne posmarować olejem, na dnie ułożyć plasterki ziemniaków, na to ułożyć 1/3 masy szpinakowej, 1/3 łososia i oliwek. Powtórzyć to dwa razy i doprawić. Piec ok. 30 min w 200 stopniach, 10 minut przed końcem pieczenia posypać parmezanem.