Curry z ciecierzycy
Składniki
CURRY
- 500 g kalafiora
- 120 g suchej ciecierzycy
- 350 g passaty pomidorowej
- 165 ml mleka kokosowego
- mięta
PASTA CURRY:
- papryczka chili
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka soku z limonki
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 0.33 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- 0.33 łyżeczki nasion kozieradki
- 0.33 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Krok 1
W dzień poprzedzający przygotowywanie curry ciecierzycę wsypać do garnka, zalać zimną wodą i odstawić na noc do namoczenia. Następnego dnia wylać wodę, wlać świeżą, przykryć i zagotować. Gotującą się ciecierzycę odkryć i kilka minut gotować odkrytą na silnym ogniu, po czym zmniejszyć płomień, przykryć garnek tak by pokrywka była uchylona i gotować około 80-90 minut. Tuż przed końcem gotowania osolić.
Krok 2
W moździerzu rozetrzeć kmin, kolendrę i kozieradkę. Do naczynia, w którym będziemy miksować pastę, włożyć pokrojoną papryczkę chili (ja wyjęłam nasiona, jeśli danie ma być ostre można je zostawić), obrany i pokrojony na mniejsze kawałki czosnek oraz pozostałe składniki pasty curry. Zmiksować całość z pomocą blendera na niekoniecznie gładką pastę.
Krok 3
Kalafior umyć. Podzielić na różyczki. Włożyć do garnka i zalać wrzątkiem - lekko posolić i gotować na małym ogniu około 10 minut.
Krok 4
Gdy kalafior się gotuje w rondlu, podsmażyć przez chwilę przygotowaną pastę curry. Dodać passatę pomidorową oraz mleczko kokosowe i zagotować. Do gotującego się sosu przełożyć ugotowane i dobrze odcedzone różyczki kalafiora oraz ciecierzycę. Warzywa gotować w sosie jeszcze przez 4-5 minut. Gotową potrawę na talerzach posypać świeżą miętą.