Curry z ciecierzycy

Dodany przez: katarzyna.kachel (więcej moich przepisów)

Curry z ciecierzycy zachwyca swoim wyrazistym smakiem i aromatem. Głównym sekretem potrawy są przyprawy i zestawienie ich z kalafiorem. Mleko kokosowe dodaje daniu lekkiej słodyczy. Curry z ciecierzycy rozgrzewa w chłodne dni!    
Obejrzane: 2320
Porcje: 4
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:
Ostrość:

Składniki

CURRY

  • 500 g kalafiora
  • 120 g suchej ciecierzycy
  • 350 g passaty pomidorowej
  • 165 ml mleka kokosowego
  • mięta

PASTA CURRY:

  • papryczka chili
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 0.33 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 0.33 łyżeczki nasion kozieradki
  • 0.33 łyżeczki soli
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

W dzień poprzedzający przygotowywanie curry ciecierzycę wsypać do garnka, zalać zimną wodą i odstawić na noc do namoczenia. Następnego dnia wylać wodę, wlać świeżą, przykryć i zagotować. Gotującą się ciecierzycę odkryć i kilka minut gotować odkrytą na silnym ogniu, po czym zmniejszyć płomień, przykryć garnek tak by pokrywka była uchylona i gotować około 80-90 minut. Tuż przed końcem gotowania osolić.

Krok 2

W moździerzu rozetrzeć kmin, kolendrę i kozieradkę. Do naczynia, w którym będziemy miksować pastę, włożyć pokrojoną papryczkę chili (ja wyjęłam nasiona, jeśli danie ma być ostre można je zostawić), obrany i pokrojony na mniejsze kawałki czosnek oraz pozostałe składniki pasty curry. Zmiksować całość z pomocą blendera na niekoniecznie gładką pastę.

Krok 3

Kalafior umyć. Podzielić na różyczki. Włożyć do garnka i zalać wrzątkiem - lekko posolić i gotować na małym ogniu około 10 minut.

Krok 4

Gdy kalafior się gotuje w rondlu, podsmażyć przez chwilę przygotowaną pastę curry. Dodać passatę pomidorową oraz mleczko kokosowe i zagotować. Do gotującego się sosu przełożyć ugotowane i dobrze odcedzone różyczki kalafiora oraz ciecierzycę. Warzywa gotować w sosie jeszcze przez 4-5 minut. Gotową potrawę na talerzach posypać świeżą miętą.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×