Imprezowy rarytas: Quiche z kurkami i świeżym cząbrem
Składniki
- • 250 g mąki pszennej
- • 120 g zimnego masła
- • 1 jajko
- • 1 łyżka zimnej wody
- • szczypta soli
- • 200 g świeżych kurek
- • 1 cebula
- • 150 g sera żółtego Gouda MSM Mońki
- • 300 ml śmietanki 36%
- • 4 jajka
- • 3 gałązki cząbru
- • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Krok 1
Mąkę przesiać przez sito i posiekać z masłem. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 30 minut. Następnie rozwałkować i wyłożyć na blaszkę do tarty wysmarowaną masłem. Na wierzch położyć papier do pieczenia, na papier dwie garście surowej fasoli lub ryżu, w celu obciążenia. Piec w rozgrzanym do 180oC piekarniku przez 15 minut. Usunąć papier i obciążenie.
Kurki oczyścić i poddusić przez parę minut na maśle, razem z cebulą pokrojoną w kostkę. Doprawić do smaku solą, pieprzem, wymieszać i odstawić.
Śmietankę dokładnie rozmieszać z jajkami, następnie dodać utarty na grubym oczku ser i posiekany cząber. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz wymieszać. Tak przygotowaną masę wlać na podpieczony kruchy spód, a na wierzch wyłożyć wcześniej przygotowane kurki. Całość upiec w rozgrzanym do 180oC piekarniku, do zrumienienia (ok. 25 minut).
Smacznego!