Duszona wołowina, yorkshire pudding i coś zielonego
Składniki
Wolowina
- 1 cebula pokrojona w kostke
- 1 marchewka pokrojona w plasterki
- 1 por tez w plastry
- 2 selery naciowe, drobno pokrojone
- 2 ząbki czosnku
- 75 g pokrojonych grzybow (jesli suszone, namocz wczesniej), na wyspach uzywaja zwyklych pieczarek
- 500 g wolowiny pokrojonej w spore kostki
- 2 łyżki maki
- 3 galazki swiezego tymianku
- 750 ml bulionu wolowego
- 2 łyżki puree pomidorowego (koncentratu)
- troche sosu Worcestershire
Yorkshire pudding (nie mam pojecie czemu to sie nazywa pudding, raczej wyrosniety nalesnik?)
- 140 g maki
- 4 szt jajka
- 200 ml mleka
- olej slonecznikowy do smazenia
Przygotowanie:
Krok 1
Rozgrzej 1 łyżka oliwy z oliwek na dużej patelni, następnie dodaj cebulę, marchew, por, seler i czosnek i podsmaz delikatnie przez 5 minut. Dodaj grzyby i smaz wszystko przez kolejne 5 minut, a następnie zdejmij patelnie z ognia. Podgrzać trochę oliwy w duzym garnku z grubym dnem, dodaj wołowinę opruszona maka i obsmaz na brazowo.
Krok 2
Kiedy mieso bedzie juz obsmazone dodaj warzywa z patelni i tymianek, bulion, puree pomidorowe i sos Worcestershire. Dopraw do smaku i dobrze wymieszaj. Doprowadzić do wrzenia i gotuj na malym ogniu pod przykryciem przez 1 1/2 godziny, aż mieso bedzie mieciutkie, co jakiś czas mieszając. Warzywa powinny rozpuscic sie w sosie a mieso dac sie kroic lyzka ;)
Krok 3
Kiedy mieso sie udusi (mozna to zrobic wczesniej, nawet dzien wczesniej, wtedy smaki sie przegryza) zacznij robic Yorkshire pud. Najwazniejsze, zeby olej byl bardzo rozgrzany wiec nie otwieraj piekarnika za wczesnie.
Krok 4
Rozgrzej piekarnik do 230 stopni. Do formy na muffiny wlej olej, mniej wiecej do 1/3 wysokosci. Wstaw do piekarnika.
Krok 5
Zeby zrobic ciasto, wsyp 140g mąki do miski i wbij cztery jajka. Stopniowo dodawaj mleko mieszajac caly czas, zeby pozbyc sie grudek. Dopraw solą i pieprzem. Wlej ciasto do dzbanka.
Krok 6
Wyjmij gorace foremki z pieca. Starannie i równomiernie ale sprawnie wlej ciasto do otworów. Umieść formy z powrotem w piekarniku i zostaw w spokoju na 20-25 minut, aż pudding wyrosnie i bedzie rumiany. Podawać natychmiast z duszona wolowina i czyms zielonym. Cheers!