Łosoś otulony miętą z marchewką w sosie sojowym
Składniki
Ryba
- 400 g filetu z łososia
- sól do smkau
- pieprz do smaku
- 0.5 pomarańczy
- 1 ząbek czosnku
- listek świeżej mięty
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka cukru
- sól do smaku
- pieprz do smkau
- 0.5 cytryny
Marchewka
- 4 duże marchewki
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka miodu pszczelego
- 100 ml białego wina półwytrawnego
Przygotowanie:
Krok 1
Łososia oczyszczamy ze skóry i ości. Marynujemy ok. 15 minut we wcześniej przygotowanej marynacie: wyciskamy sok z połowy pomarańczy, dodajemy sól, pieprz, posiekany ząbek czosnku. Pieczemy 10 minut w temperaturze 160 stopni C.
Krok 2
Marchewkę myjemy, obieramy, płuczemy, po czym kroimy w paseczki typu julienne. Na patelni rozgrzewamy oliwę, po czym wrzucamy marchewkę. Gdy zmięknie zalewamy sosem sojowym, winem i dodajemy miód. Smażymy jeszcze chwilę dla uzyskania pożądanej konsystencji – ja lubię lekko al dente ;)
Krok 3
W moździerzu ucieramy mięte z oliwą, przyprawami i sokiem z cytryny.
Krok 4
Na talerzu układamy marchewkę, następnie rybę i polewamy miętowym dresingiem.