Faszerowana kaczka

Dodany przez: kasiaszwec.ks@gmail.com (więcej moich przepisów)

Uwielbiam ten moment, kiedy zasiadamy wszyscy do stołu a po nałożeniu dania na talerz i spróbowaniu zapada cisza... Wszyscy jedzą powoli, delektując się każdym kęsem. I dopiero po chwili mój mąż przerwał tą ciszę..." Kochanie, ale to pyszne... upiekłaś tylko dwie?". Dla takich chwil gotuję!
Obejrzane: 639
Porcje: 8
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 2 kaczki
  • 300 g mięsa mielonego wołowego
  • 300 g mięsa mielonego wieprzowego z łopatki
  • 600 g wątróbki drobiowej
  • 2 jaja
  • sól morska
  • pieprz w ziarnach
  • zielona czubryca
  • natka pietruszki
  • bułka tarta
  • cebula
  • 4 jabłka
  • 1 szklanka soku jabłkowego

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Kaczkę (każda po 2000-2100 g bez podrobów) myjemy, jeżeli ma szyję to odcinamy, usuwamy resztki piór (polecam pincetę), odcinamy ze skrzydeł piórka.

Krok 2

W moździerzu utrzeć sól, pieprz i czubrycę zieloną. Proporcje zależą od indywidualnych upodobań (u mnie sporo pieprzu). Można użyć również już zmielonych przypraw. Nacieramy mieszanką dokładnie kaczkę, od środka i od zewnątrz. Zostawić na kilka godzin - najlepiej na całą noc w lodówce.

Krok 3

Przygotować farsz: wątróbkę kroimy dość drobno. Mieszamy z mięsem mielonym, jajami. Dodać sól i pieprz, pokrojoną w drobną kostkę cebulę i posiekaną pietruszkę. Wymieszać, dodać bułki tartej tyle, aż masa przestanie być rzadka i będzie można uformować kulę.

Krok 4

Zaszywamy szyję kaczki nicią spożywczą. Faszerujemy od strony kupra i zaszywamy. Należy to zrobić mocno, aby farsz nie wyciekł. Skrzydełka przypiąć wykałaczką.

Krok 5

Piekarnik nastawić na 200 stopni i piec w tej temperaturze 20 minut. Zmniejszyć temperaturę do 180 stopni. Podlać sokiem jabłkowym i tak piec kolejną 1 godzinę i 40 minut. Co 20-30 minut kaczki obracam a po kolejnych 20-30 zamieniam im miejsca i tak przez cały czas pieczenia, aby równo się upiekły. Podlewam też systematycznie utworzonym sosem. Na pół godziny przed końcem pieczenia układam na blaszce obrane i przekrojone na pół jabłka.

Krok 6

Kaczka najlepiej smakuje z puree i modrą kapustą.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×