Faszerowane roladki z kurczaka.
Składniki
- 4 szt pierś z kurczaka
- 400 g szpinak
- 1 opakowanie mozzarella
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 opakowanie przyprawa do kurczaka
- sól
- przepis
Przygotowanie:
Krok 1
Szpinak smażymy na maśle przez kilka minut, aż woda odparuje. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy szczyptą soli i pieprzu i dokładnie mieszamy.
Krok 2
Z filetów z kurczaka usuwamy niedoskonałości. Rozbijamy tłuczkiem, oprószamy z dwóch stron przyprawą do drobiu oraz solą i pieprzem. Na każdy kawałek wykładamy po łyżce farszu ze szpinaku i kładziemy plasterek mozzarelli. Zawijamy w rulonik i spinamy wykałaczkami.
Krok 3
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, wkładamy na nią roladki i smażymy z każdej strony na złoty kolor.
Krok 4
Proponuję podawać z lekką surówką (np. surówka z kapusty pekińskiej, pora, pomidora i kukurydzy). Palce lizać!