Gołąbki bez zawijania

Dodany przez: Wędrówki po kuchni (więcej moich przepisów)

Gołąbki to tradycyjna polska potrawa, jednak jej przygotowanie jest bardzo pracochłonne. Gotowanie kapusty, zawijanie mięsa i długie duszenie. Jednak nie zawsze mamy czas na przygotowanie tej jakże smacznej potrawy. Dlatego dziś zapraszam Was na prostszą i szybszą wersję tego dania - gołąbki bez zawijania. Smakują na prawdę fantastycznie, a dodatek kapusty sprawia, że danie ma świetną teksturę i jest bardzo soczyste.
Obejrzane: 104
Porcje: 5
Przygotowanie: 60 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

Gołąbki

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 500 g białej kapusty
  • 100 g ryżu
  • 2-3 łyżki otrąb mielonych *
  • 1 duża cebula
  • 2 jajka
  • pieprz czarny i sól

Sos

  • 750 ml przecieru pomidorowego
  • 250 ml bulionu
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki cukru
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • majeranek
  • papryka ostra
  • pieprz czarny i sól
  • olej do smażenia
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Gołąbki

Kapustę białą bardzo drobno szatkujemy lub ścieramy na tarce (jest to chyba najlepszy sposób). Kapustę delikatnie solimy i odstawiamy na około 20 minut. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie, skracając czas gotowania o 6-8 minut. Powinien być lekko twardy, gdyż dogotuje się w sosie.
Cebulę bardzo drobno siekamy i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju do momentu, aż cebulka się zeszkli. Do mięsa mielonego dodajemy cebulę, jajka, odciśniętą w dłoniach kapustę i ryż. Doprawiamy do smaku przyprawami i wszystko razem dokładnie mieszamy. Formujemy około 12 okrągłych kotlecików. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy i podsmażamy krótko przygotowane kotleciki z obu stron.

Krok 2

Sos

Cebulę obieramy, drobno siekamy. W szerokim rondelku rozgrzewamy odrobinę oliwy i podsmażamy cebulkę, aż się zeszkli. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko zalewamy bulionem, dodajemy przecier pomidorowy, ziele angielskie, liście laurowe i pozostałe przyprawy. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 30 – 40 minut.
Pod koniec gotowania zdejmujemy pokrywkę, aby sos mógł odparować i zgęstnieć. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku. Gołąbki wkładamy do sosu i gotujemy na małym ogniu około 5 minut. Gotowe podajemy z tłuczonymi ziemniakami i ulubioną surówką.
* można zastąpić bułką tartą lub kaszą manną

Notes

- do potrawy można użyć mięsa wołowo-wieprzowego
- sos po długim gotowaniu powinien mieć odpowiednią gęstość i nie ma potrzeby, aby dodatkowo zagęszczać go mąką

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×