Filet z kurczaka faszerowany jarmużem
Składniki
mięso drobiowe
- 1 szt podwójna pierś z kurczaka
- szczypt soli
- pieprz czarny mielony
- oliwa z oliwek
farsz
- 50 g jarmużu
- 1 łyżeczka masła
- 2 ząbki czosnku
- szczypt soli
- pieprz czarny mielony
- 100 g mozzarelli
- 50 g podgrzybków marynowanych
Przygotowanie:
Krok 1
Jarmuż myjemy, osuszamy na sicie. Podgrzybki i mozzarellę kroimy w drobną kostkę. Jarmuż siekamy drobno, podsmażamy na maśle, doprawiając solą, pieprzem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę, następnie odstawiamy do wystudzenia.
Krok 2
Zimny jarmuż łączymy z mozzarellą i grzybkami.
Krok 3
Piersi z kurczaka myjemy, usuwamy niepotrzebne błonki. W każdej, przy użyciu noża, nacinamy kieszeń, którą wypełniamy farszem. Tak przygotowane mięso oprószamy pieprzem, solimy, po czym smażymy na tłuszczu, po 10 minut z każdej strony.
Krok 4
Upieczone filety kroimy w plasterki, podajemy!
Krok 5
Smacznego.