Klopsy drobiowe w sosie orzechowym
Składniki
- Klopsiki:
- 500 g drobiowego mięsa mielonego
- 1 małe jajko
- ½ łyżeczki czubricy czerwonej
- 3-4 łyżki mielonych otrąb
- pieprz czarny i sól
- Sos:
- 400 ml mleka kokosowego
- 250 g zielonej fasoli szparagowej
- 150 ml mleka
- 3 łyżki masła orzechowego
- ½ łyżki czerwonej pasty curry
- 2 ząbki czosnku
- 1 szalotka
- 1-2 łyżki masła
- 1-2 łyżki masła
- 1 łyżka słodkiej papryki
- pieprz czarny i sól
- Dodatkowo:
- 250 g ryżu basmati
- świeża kolendra
Przygotowanie:
Krok 1
Klopsiki
Mięso przekładamy do miski, dodajemy jajko, otręby i wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszamy i formujemy małe klopsiki. Na blaszce do pieczenia układamy klopsiki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Pieczemy około 15-20 minut.
Sos
Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i odstawiamy na bok. Ryż gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Szalotkę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i czosnek. Chwilkę podsmażamy uważając, aby czosnek się nie przypalił. Dodajemy mleko kokosowe, masło orzechowe i przyprawy. Gotujemy na średnim ogniu około 5 minut. Następnie dodajemy mleko i miksujemy na jednolity, gładki sos. Na talerz wykładamy porcję ryżu, kilka pulpecików, fasolkę i sos. Dekorujemy świeżą kolendrą.
Smacznego!
http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/klopsy-drobiowe-w-sosie-orzechowym/