Fondue z różnych gatunków sera
Składniki
- 200 g ser Gorgonzola (lub Rokpol)
- 300 g ser Gouda MSM Mońki w bloku
- 200 g ser Cheddar
- 1 ząbek czosnek
- 1 szklanka białe wino wytrawne
- 0.5 szklanki śmietana 18%
- 1 łyżeczka masło
- rozmaryn, tymianek, majeranek
- pieczywo pokrojone w kostkę
Przygotowanie:
Krok 1
Kociołek do fondue nasmarować przekrojonym na pół czosnkiem. Ser drobno zetrzeć, i podgrzać w rondelku do uzyskania jednolitej masy. Mieszając dodać śmietanę, a następnie łyżeczkę masła, aby uzyskać bardziej kremowy smak. Stopniowo podlać winem, dodać zioła i dalej mieszać. Po uzyskaniu aksamitnej masy serowej przelewamy zawartość rondelka do kociołka na fondue. Na patyczki nabijamy pokrojone w kostkę pieczywo i maczamy w serze.
Smacznego!