FRYTKI Z BRUKWII Z PAZMEZANEM
Składniki
- 1 brukiew około 600 g
- 0.5 łyżeczki chilli
- 0.5 łyżeczki mielonego kminu
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki parmezanu
Przygotowanie:
Krok 1
Piekarnik nagrzałam do 180 stopni C
Krok 2
Do dużej miski włożyłam brukiew, polałam olejem i energicznie potrząsałam, aby warzywa dokładnie pokryły się olejem. Dodałam chilli, kumin, sporo pieprzu i nieco soli. Jeszcze raz dokładnie potrząsałam miską, aby tym razem przyprawy przykleiły się do frytek.
Krok 3
Frytki rozłożyłam równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiłam do piekarnika i piekłam przez około 45 minut (trzeba sprawdzać miękkość frytek w trakcie pieczenia, mniejsze upieką się szybciej). Na 5-7 minut przed końcem pieczenia posypałam parmezanem i włączyłam grill.